Огласна табла (обавештења, испити...)


ОБАВЕШТЕЊЕ - ОТКАЗАНИ часови италијанског језика за ученике других гимназија и угоститељско-туристичке школе

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Одлука о утврђивању висине школарине за ванредне ученике у школској 2023/24 години

Кориговани рапоред ванредних испита у септембарско-октобарском испитнм року!

Оглас о давању у закуп школског простора

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови
ПРОЛЕЋЕ, СВЕ СЕ БУДИ...А ТРЕБА УЧИТИ У "ПОСЛЕДЊОЈ ЧЕТВРТИНИ"...
Још једна школска година улази у своју завршницу. Градиво се уобличава, приводи крају, припремају се провере знања, контролни, писмени задаци, усмено испитивање, завршни тестови...
Већини ученика је учење проблем, напор, смарање и што је најгоре, дууууго траје!
Свако од вас би волео да брзо и ефикасно учи и да има пуно времена за друге ствари. Међутим, учење захтева пуно енергије, личног ангажовања и времена. Постоји неколико кључних ствари које је важно да знате и да их се придржавате и успех неће изостати, отићи ћете задовољни и весели на велики летњи распуст!

Кад смо већ код распуста, за почетак, то и треба да вам буде главни подстицај за предано и вредно учење колико од данас! Близу је, школска година се завршава за неколико недеља, треба се сада концентрисати и радити стално, без предаха и пауза. Дакле, прво и основно, заборавите оно чувено „од понедељка ћу,мајке ми...ево да прође викенд и све прекидам само учим...чим прође журка почињем само са учењем...“ Донесите одлуку да ћете учити од данас!Ако сте то успели да урадите, осећаћете се задовољно, јер вам није 5-6 сати у школи прошло узалуд, нисте се досађивали и смарали, а при том сте већ озбиљно закорачили у сам процес учења који ће се наставити код куће.

А код куће:

• Обезбедите себи радно окружење, сталан простор за учење. Сами га осмислите, направите да вам је пријатно у њему и не мењајте га!
• Направите план учења. У овом периоду добро је да знате распоред контролних и писмених задатака и да у складу с тим планирате учење. План направите на недељном нивоу-дакле ког дана вас које испитивање очекује, а онда сходно томе план рада на дневном нивоу. Не заборавите значај викенда!То је време када највише можете да учите, јер не проводите део дана у школи, неколико сати пре подне, рецимо од 10 до 13 часова и неколико сати после подне, рецимо од 16 до 19 часова. Ово време значи да сте у току дана учили 6 сати, а да вам је при том остало довољно времена за све остало (и да се наспавате, и да учествујете у недељном ручку и дружењу с породицом и да увече изађете у град...).
• Ако осећате да немате довољно концентрације, одложите учење на кратко и позабавите се сопственим мислима. Шта је то што вас деконцентрише, о чему размишљате, да ли вас нешто мучи, плаши...пустите да све те мисли прођу кроз вас, немојте их заустављати. Кад о свему томе промислите, онда вас оне неће више ометати и бићете концентрисани на књигу!
• Док сте одморни треба да учите теже градиво. Не учите сличне наставне предмете један за другим да вам се садржаји не би мешали. Немојте учити ноћу! Човек има свој биолошки сат према коме је ноћ предвиђена за спавање,а не за учење. Ноћу ће вам бити много теже да запамтите градиво.
• И још једно важно правило пре самог учења јесте учење у интервалима. Истраживања су доказала да је много боље и ефикасније учење у интервалима, него одједном, без престанка. Можете повући паралелу са начином организовања рада у школи-45 минута учења, па десетак минута паузе. Важно је да паузе не буду предугачке, јер ће вас дуга пауза вратити на почетак, мозак ће се „охладити“ и требаће му додатно време да се опет врати у форму. Препознајте који вама темпо у учењу највише одговара и трудите се да га се придржавате и о томе посебно водите рачуна када правите план рада.И на самом крају, не заборавите да себе наградите, кад успешно завршите учење, онако како сте планирали! Изађите с друштвом, одгледајте омиљени филм или серију, поједите неки добар сендвич или чоколаду, заслужили сте!Срећно!

Наташа
„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе