Огласна табла (обавештења, испити...)


ОБАВЕШТЕЊЕ - ОТКАЗАНИ часови италијанског језика за ученике других гимназија и угоститељско-туристичке школе

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Одлука о утврђивању висине школарине за ванредне ученике у школској 2023/24 години

Кориговани рапоред ванредних испита у септембарско-октобарском испитнм року!

Оглас о давању у закуп школског простора

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиУстав и права грађанаМирјана ПеровићДраги ученици,
Добро дошли на сајт предмета Устав и права грађана. Вероватно сте пуно пута до сад у свом животу причали и сусретали се са политичким феноменима. То је и разумљиво, јер човек је политичко биће, његов живот је нераскидиво повезан са државом и политиком која се у њој води. Зар о томе не говори речито Аристотелова дефиниција човека као Zoon politikon.
Упознавајући и учећи о уставу и људским правима, схватићете важност да се збивања у држави и политици ставе под плашт права и његових граница. И само на тај начин једна држава може понети епитет демократска и само на тај начин се може обуздати вечита људска тежња за владањем и злоупотебом власти.
Главни циљ овог предмета је да у вама пробуди размишљања на тему односа између слободе, власти и државе. На тај начин постајете самосвесни грађани ове земље који ће је водити, ношени идејама људских права, слобода и демократског друштва.
IUS EST ARS BONI ET AEQUI
Право је умеће доброг и праведног


Захтевати да влада закон, значи захтевати да владају Бог и закони, а захтевати да влада човек значи допустити и животињи да влада, јер пожуда је нешто животињско, а страст квари и најбоље људе који су на власти.
Аристотел

Међу уређењима која нису добра, најподношљивија је демократија.
Аристотел

Пaжљиво бирајте речи, јер речи одређују ваше потезе. Проматрајте и вреднујте своје потезе, јер потези постају ваше навике. Будите свесни својих навика, јер оне представљају ваше вредности. Упознајте ваше вредности, јер ће ваше вредности постати ваша судбина.
М.Ганди

Сматрај сваки дан као један цео, отпочет и завршен живот. Одживи га као целину, а не као део. Нек се сваки твој дан одрони од тебе као цео један човек с којим ћеш желети да се опет састанеш као с пријатељем и да га без стида покажеш васиони.
Владика Николај Велимировић

Сматрам храбријег оног ко победи своје жеље, а не оног ко победи своје непријатеље,јер најтежа битка је над самим собом.
Аристотел
Будимо поносни на нашу ( правну) историју!Истакнимо чињеницу да смо у 13.веку донели и уредили тадашњу државу Немањића црквеним закоником
Номоканоном(Крмчијом).У 14.веку, цар Душан,да би уредио своје велико царство,доноси 1349. године Душанов законик.
Деспот Стефан Лазаревић,почетком 15.века доноси Рударски закон.По први пут у Европи,овим законом, један владар уређује статус и живот рудара.
У 19.веку,попут осталих народа у Европи формирамо(обнављамо) своју државност.Доказ за то је и доношење 1. српског устава,1835 године,тзв.Сретењског уставаДушанов законик


Закон о рудницима - деспот Стефан Лазаревићmirjanaperovic@sveti-sava.edu.rs
„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић


Предметни професори:

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе