Огласна табла (обавештења, испити...)


Распоред писаних провера за прво полугодиште школске 2023/24. године.

Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови30. марта ученици четвртих разреда посетили су Народну скупштинуУ четвртак, 30.марта, ученици четвртих разреда су са предметним наставником Устава и права грађанa, Мирјаном Перовић, посетили Народну скупштину. "Група за едукацију" је била домаћин Гимназији "Свети Сава" како би што боље презентовали представничку функцију Народне скупштине.
У Вестибилу - улазном холу, ученици су се прво упознали са историјатом настанка Народне скупштине, почевши од 30. новембра 1858. године и Светоандрејске скупштине, 1907. године када је положен камен темељац, па све до 1936. године, када је скупштинско здање и званично завршено.


Обилазак нас је даље водио у велику пленарну салу у којој се одржавају седнице. Ова сала је ученицима била посебно интересантна јер су радили и малу симулацију рада Скупштине. Такође су имали прилику да виде и први српски устав, Сретењски устав, који се чува у великој пленарној сали.
Велики утисак на ученике је оставила и библиотека Народне скупштине. У библиотеци се чувају врло вредне књиге из области права, историје, социологије, затим рукописи који нам сведоче о бурној прошлости нашег народа. Изненадио их је и податак је је једно време библиотекар Народне скупштине био наш чувени писац и комедиограф Бранислав Нушић.
Дефинитивно најлепша просторија у Дому Народне скупштине је салон Кнеза Павла. Овај раскошни дипломатски салон због свог архитектонског, историјског, али и уметничког значаја је проглашен спомеником културе 1984. године.
Посета је завршена одласком у малу пленарну салу у којој је налази једна од највећих фресака на простору Балкана, али и многобројним питањима ученика на која су стрпљиво одговарале Сања и Весна, наши водичи у овој посети, којима се овим путем захваљујемо.
„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе