Огласна табла (обавештења, испити...)


Пријава испита за ванредне ученике јун 2018/2019

Нови кориговани распоред писаних провера до краја школске године

Кориговани распоред писаних провера

Распоред писаних провера до краја школске године

ОТВОРЕНА ВРАТА

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови30. марта ученици четвртих разреда посетили су Народну скупштинуУ четвртак, 30.марта, ученици четвртих разреда су са предметним наставником Устава и права грађанa, Мирјаном Перовић, посетили Народну скупштину. "Група за едукацију" је била домаћин Гимназији "Свети Сава" како би што боље презентовали представничку функцију Народне скупштине.
У Вестибилу - улазном холу, ученици су се прво упознали са историјатом настанка Народне скупштине, почевши од 30. новембра 1858. године и Светоандрејске скупштине, 1907. године када је положен камен темељац, па све до 1936. године, када је скупштинско здање и званично завршено.


Обилазак нас је даље водио у велику пленарну салу у којој се одржавају седнице. Ова сала је ученицима била посебно интересантна јер су радили и малу симулацију рада Скупштине. Такође су имали прилику да виде и први српски устав, Сретењски устав, који се чува у великој пленарној сали.
Велики утисак на ученике је оставила и библиотека Народне скупштине. У библиотеци се чувају врло вредне књиге из области права, историје, социологије, затим рукописи који нам сведоче о бурној прошлости нашег народа. Изненадио их је и податак је је једно време библиотекар Народне скупштине био наш чувени писац и комедиограф Бранислав Нушић.
Дефинитивно најлепша просторија у Дому Народне скупштине је салон Кнеза Павла. Овај раскошни дипломатски салон због свог архитектонског, историјског, али и уметничког значаја је проглашен спомеником културе 1984. године.
Посета је завршена одласком у малу пленарну салу у којој је налази једна од највећих фресака на простору Балкана, али и многобројним питањима ученика на која су стрпљиво одговарале Сања и Весна, наши водичи у овој посети, којима се овим путем захваљујемо.„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе