Огласна табла (обавештења, испити...)


Распоред писаних провера за прво полугодиште школске 2023/24. године.

Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиОктобарски салон - “Љубавни занос траје тек тренутак док љубавни бол траје читав живот”Током октобра месеца ученици другог, трећег и четвртог разреда са професорима и одељењским старешинама обишли су 56. Октобарски салон - изложбу насловљену “Љубавни занос траје тек тренутак док љубавни бол траје читав живот”.
Уметнички директор Октобарског салона Дејвид Елиот, британски кустос, писац и професор модерне и савремене уметности, руководилац музеја у Оксфорду, Стокхолму, Токију, Истанбулу, одабрао је радове 67 уметника из Србије и света који су били изложени у згради Музеја града Београда у Ресавској улици и у Галерији Културног центра Београда.
На изложби смо имали прилику да видимо серију различитих искустава, узели водич који даје основне податке о уметницима и делима. Поставка је тражила време, требало је осетити те различите ствари - филмове, видео и аудио радове, инсталације, скулптуре, слике.
Ова изложба испитује мали део спектра осећања између љубави и бола. Ученицима је било интересантно да искуства уметника пореде са својим. Уметнички директор је проценио и изабрао уметнике по њиховој укупној биографији, радовима и по томе колико су заиста ангажовани у оквиру свог света али и света уопште.
Ученица 2/5 Јована Јовановић написала је свој приказ изложбе.

Октобарски салон


Приказујући ликовну уметност са музичком подлогом, надовезујући их и употпуњујући их, ученицима је представљена нераскидива веза ове две гране уметности.
Током вођеног обиласка изложбеног простора Октобарског салона ученици су имали прилику да се упознају како са радовима домаћих тако и страних аутора.
Тема овогодишњег, 56. Октобарског салона, била је „Љубавни занос“ те су многи радови били у складу са истом, док су други варирали од социјалних, политичких тема (приказ рушења зида који су Мађари подигли у жељи да зауставе имигранте), преко родитељства и његових искушења до неких морбидних и мрачних тема. На салону су приказани и многи филмови. Тако је домаћи уметник Милош Томић снимио како пластична кеса котрља и шушти кроз парк, Николић Немања из Ваљева је направио анимирани филм уз помоћ креде и црне табле од чије се музичке пратње ледио дах, док нам из Јапана долази „Мементо мори“, језива скулптура коју још више наглашава мртвачка тишина те просторије. Такође је велики утисак оставио и Фудонг Јанг, Кинез који је проблематизовао љубавне односе двоје младих у граду који се развија. Од уводног па све до завршног кадра двоје младих певају, тако грлено и емоционално преносећи право драматично животно искуство.
Позитивне реакције и побуђено интересовање за уметност код гимназијалаца само потврђују да ћемо и следеће године бити део ове велике манифестације.

„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе