Огласна табла (обавештења, испити...)


ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Распоред полагања ванредних и допунских испита у септембарско-октобарском испитном року школске 2022/2023. године

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи у школској 2022/2023. године

Допуњени распоред поправних испита у августовском испитном року.

Пријава испита за ванредне ученике и допунске испите у септембарко-октобарском испитном року

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиПосета Музеју СПЦУ октобру смо посетили Музеј СПЦ, сталну поставку и изложбу ремек дела српског иконописа из времена обнове Пећке патријаршије од 1557 до 1690.


Од обнове патријаршије 1557.год. до поновне пропасти 1690.године пећки патријарси су били и духовне и световне вође Срба, креирали су политику по којој је задатак уметника био да на живописима сачувају не само веру, већ и национални идентитет.
Српски живописци стварају религиозне слике у којима се хришћанске теме комбинују са онима из националне историје због чега је наш иконопис јединствен у уметности православних народа.
Иконе су стваране на територији више данашњих држава - од Грчке, Македоније, Албаније, Бугарске, Румуније, Мађарске, Хрватске, Словеније, до Словачке, али на изложби није било дела из Црне Горе.
Изложба сведочи да ни у најтежим временима, када су уништавани последњи остаци српске средњевековне државе, култура и уметност нису замрле.На изложби су се могла видети и нека свесно оштећена ремек-дела, али њихова лепота тиме није нарушена, већ као да је још више добила на значају.
Изложбу су посетили ученици 2/3, 2/4 и 2/7 са предметним наставницима Милицом Рајковић, Драганом Тодоровић и Маријаном Хрњак.


„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе