Огласна табла (обавештења, испити...)


Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Распоред ванредних испита у септембарско-октобарском року школске 2023/24. године.

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиФантастична прича - Душан Цветковић 2-1На литерарном конкурсу Карловачке гимназије и Фонда "Филип Француски" за најбољу причу у жанру научне фантастике, ДРУГУ награду за причу Освета добио је Душан Цветковић ученик 2-1.
Већ трећу годину ученици наше школе освајају једну од награда овог престижног литерарног конкурса, а Душан је након прошлогодишњег успеха још једном потврдио свој таленат и представио школу на најбољи могући начин. Честитамо!
Освета

Стоји на прагу. Ходник је украшен, то јест, према Криусовом мишљењу, уништен апстрактним сликама. Распоређене су насумично, попут потеза четкице еуфоричног уметника. Његов омиљени спрат посвећен је макетама једрењака. Мокра кабаница му се пружа до колена. Киша није годинама престајала. Други ниво је уређен, портрети су окачени на свака два метра. Величанствено, мислио је. Закорачио је у канцеларију. Скучена је, зидови су бели. Нема прозора, само постер неодређене плаже. Спустио је чашу кафе на сто. На екрану компјутера светле реченице: Добродошао. Лево од тебе је ормарић, очекује се да одложиш јакну. Пића су забрањена у канцеларији. Ако имаш питања, позови Џефа. Шифра за приступ компјутеру је Амун Ра. Молим те немој да забрљаш. Срећно.
Притиска Ф12 и прегледа редове програма, који су попут живих бића међусобно разговарали и кретали по екрану. Образују шаре јединица и нула. Тражи грешке. Замишља како изгледа његов послодавац. Висок, са оштрим погледом и увијеним брковима? Низак, здепаст, млад? Слова су се преместила, формирајући нове реченице: Твој посао није да мислиш. Гледај у програм. То је све што треба да радиш. Просто, зар не? Одлично. Ако имаш питања, позови Џефа. Зар ниси прочитао? Заиста не волим кад неко носи кабаницу у канцеларији. Неуредно.
Скида јакну. Руком обара чашу. Кафа залива тастатуру. Дим куља из компјутера. Скочио је, одбацивши столицу уназад. Позвати Џефа... на који број? Покушао је да отвори врата. Закључано. Вратио се испред рачунара. Екран је таман. Слова су позеленела. Доста неозбиљно од тебе, унети кафу. Колико дуго си очекивао да опстанеш на овом послу? Ресетовао си целу проклету симулацију. Убио си доста свесних програма. Надам се да си срећан. Прочитао си уговор. Бићеш учитан у компјутер за пар секунди. Ништа лично. Постаћеш део апстрактног програма. Лепо се проведи.

„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе