Огласна табла (обавештења, испити...)


Распоред писаних провера за прво полугодиште школске 2023/24. године.

Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови14.5. Математичка репрезентација наше школе на 38. математичкој олимпијади средњих школа Републике Србије38. МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА СРЕДЊИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ одржана је 14.5.2016.године у XIII београдској гимназији на Бановом Брду.
Ове године такмичило се 50-ак средњих школа, међу којима и наша гимназија.
Нашу екипу чинили су: Урош Каралеић 1-3, Мина Живановић 2-1, Вукашин Пиштељић 3-4 и Лука Павловић 4-4.
Резултате овогодишње олимпијаде очекујемо 30. маја и надамо се успеху наше екипе.


Математичка олимпијада (екипно првенство средњих школа Републике Србије у математици) је комбинација екипног и појединачног такмичења, с рангирањем екипа (школа) и појединаца (чланова екипе) по разредима.
Право учешћа има свака средња школа у Републици Србији. Школску екипу (репрезентацију школе) чине 4 члана: по један ученик I, II, III и IV разреда (на основу школског успеха и резултата на већ одржаним математичким такмичењима). Из једне школе може учествовати само једна екипа.
Раде се две групе задатака: 10 задатака по прописаном програму редовне наставе математике (основна знања) и 5 нестандардних задатака за "изоштравање ума" у којима долазе до изражаја логичке, комбинаторне и друге способности ученика. Израда обе групе задатака траје укупно 150 минута.
Бодови свих чланова екипе сабирају се и према укупно освојеном броју бодова на обе групе задатака врши се рангирање екипа (школа). Такође се, за појединачне резултате у оквиру разреда, врши и рангирање ученика чланова екипе.
Награде за екипе су монографије, енциклопедије и комплети других веома вредних књига од општекултурног значаја. Победничка екипа (школа) као награду добија РС рачунар-лаптоп. За најбоље такмичаре-појединце по разредима, изабране међу носиоцима прве награде, награда је "математичко" летовање -"Архимедесова" летња школа младих математичара (Сребрно језеро, Гоч) - јула 2016. године.

„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе