Огласна табла (обавештења, испити...)


Распоред писаних провера за прво полугодиште школске 2023/24. године.

Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиШколска изложба цртежа Софије Јовановић IV7, цртежи малог форматаЦртеж као самостално ликовна дисциплина која аутору омогућава да на најнепосреднији начин интерпретира свој лични унутрашњи доживљај највише привлачи Софију Јовановић IV7.
Људски лик је понекад конкретизован и препознатљив као јасна фактографска појава, главе су пак некад остављене у наговештају са сумарно нанетим линијама или мрљама у којима се, као у имагинацији, само назиру њихови основни, али препознатљиви атрибути.
Софија не прати увек анатомски ток мотива, већ настоји да дату форму која је подстиче на креативну активност појасни. Понекад, неочекивано видимо искривљене, помало деформисане облике које упућују на утисак помало надреалних људских стања. Линије немају строгост, однос светлог и тамног је слободан, разигран. Емотивна, везана за инспирације уметника сазданим у прошлости (нпр. Тарнеровим, по речима аутора), варира мотив jедрењака на овој изложби. Умешно користи традиционалне елементе ликовног говора: линију и тон и непрегледну скалу њихових могућности. Овим цртежима малог формата Софија нам поново открива своја фина цртачка запажања, осећајност и динамичну спонтаност.


„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе