Огласна табла (обавештења, испити...)


Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Распоред ванредних испита у септембарско-октобарском року школске 2023/24. године.

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови25.9. "Ноћ истраживача"
У петак 25. 9. 2015. године, наши ученици посетили су манифестацију "Ноћ Истраживача", која се већ десет година одржава у више од 300 градова Европе и широм Србије. Ученици су могли из прве руке да провере како то изгледа бити истраживач и које све изазове носи овај позив.


У Академском парку дочекао их је разиграни полигон на којем су се сударили математика и роботика, физика и хемија, биологија и физичка активност.


Ученици су имали прилику да открију зашто је свако дрво „Добро дрво“ и како се до мишића може лако стићи уз помоћ научних открића, Уз помоћ физичке хемије, и мало магије, имали су прилику да науче експерименте из кухиње, без магичног штапића већ уз помоћ хемијског експеримента видели су зелени пламен, левитацију, невидљиво мастило или мастило које мења боју.


На штанду физике видели су летелице, термометар који мери топлоту љубави. ексклузивни ватрени торнадо, фонтану у боци, трик са стољњаком и тањирима и научили како да “преваре” гравитацију.
Могли су видети и како излгедају мишићи изблиза, како користити енергију тела, зашто се ствара млечна киселина и шта изазива бол у мишићима, како изгледа аеробни, а како анаеробни тренинг и шта је оксидативни стрес.


Провод уз математику је чиста десетка. Како су се бројеви мењали кроз време, због чега је баш 10 заслужио посебан статус међу бројевима и шта се све крије иза десет знакова које свакодневно користимо показали су им студенти Математичког факултета. Научили су како се помоћу канапа, и штапа и египатских симбола, записују бројеви и различите начине извођења основних аритметичких операција.


Упознали су и свет ЛЕД диода. Како изгледа и на који начин функционише коцка састављена од овог малог, али веома сјајног извора светлости.


Упркос киши, бројни истраживачи дружили су се са својим гостима и показали им на које то начине наука олакшава и оплемењује наш свакодневни живот.
Координатори и партнери Ноћи истраживача у Београду су Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Фестивал науке, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Факултет за физичку хемију, Математички факултет (Универзитет у Београду), Институт Михајло Пупин, Електронски факултет Универзитета у Нишу, Универзитет у Крагујевцу.


„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе