Огласна табла (обавештења, испити...)


Распоред писаних провера за прво полугодиште школске 2023/24. године.

Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиПомрачење Сунца 2015. у петак, 20. марта. - трибина 19.3. у 12.40.Позивамо вас да присуствујете трибини посвећеној помрачењу Сунца у кабинету природних наука 19.3. у 12:40h, а да у петак понесете средства заштите како би заједно посматрали помрачење.

Овогодишња пролећна равнодневница наступиће у петак, 20. марта. Истог дана имаћемо прилике да посматрамо помрачење Сунца, а те вечери појавиће се и “супермесец“.
У нашим крајевима делимично помрачење Сунца почеће у 9:40h, и трајаће до 11:58h. Максимум помрачења наступиће у 10:48h. У тренутку максимума Месечева сенка прекриваће 45.7% диска Сунца.
Помрачење Сунца настаје кад се Месец нађе између Земље и Сунца.

Како посматрати помрачење?

Посматрање помрачења је релативно лако и није неопходна никаква додатна оптичка опрема, али неопходно је водити рачуна о безбедности, тј. Сунце никад не треба гледати незаштићеним оком већ је обавезно користити различита средства заштите. Најбоља заштита за посматрање су специјалне фолије или наочаре, али до њих најчешће није лако доћи. Од, скоро свима доступних материјала, најсигурније је користити заштитна стакла за заваривање, старе ЦД/ДВД или рентгенске снимке. Наочаре за Сунце – ма колико биле добре нису избор. Не користите их!Помрачење Сунца није опасна појава и нема никаквих разлога за страх! Ако не одлучите да посматрате помрачење, вероватно га нећете ни приметити. Помрачењу из 1999. године претходила је кампања која је људе плашила различитим причама о повећаном зрачењу и другим опасним појавама током помрачења. Све те приче биле су погрешне, никаквог повећања зрачења нема. Сунце сија на потпуно исти начин као и било ког другог дана, једина је разлика у томе што се између нас и Сунца налази Месец.

Истог дана наступиће и појава која се, у јавности, често назива супермесец. Ова појава настаје кад се Месец налази на минималном растојању од Земље.

„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе