Огласна табла (обавештења, испити...)


Распоред писаних провера за прво полугодиште школске 2023/24. године.

Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Прикажи све...

БМК


Корисни линковиAпликациjа за помоћ глувонемима проглашена за наjбољу! Танјуг, 7.3.2015.БЕОГРАД - Мобилна апликација "Defanious", која олакшава комуникацију глувонемим особама, проглашена је за најбољу у финалу такмичења средњошколаца "Met mobile challenge", које су организовали Универзитет Метрополитан и компанија Мајкрософт Србија.

Средњошколци су имали задатак да на што креативнији начин осмисле апликацију за мобилни телефон на тему "Креирај, уведи новине и промени свет".

Ученицима четврте године гимназије "Свети Сава" из Београда, творцима те апликације уручени су ваучери од 1.000 евра за четворогодишње студије на Факултету информационих технологија (ФИТ) и мобилни телефони марке "Нокија".

У име Универзитета Метрополитан награде је уручила декан ФИТ Мирослава Распоповић и истакла да је било тешко изабрати победника, јер је било доста интересантних идеја.

"Ове године на "Met mobile challeng"-у имамо више учесника што нам је драго, јер показује да ђаци имају више интересовања за информационе технологије, као и за њих препознатљиву платформу, а то су мобилни уређаји", рекла је она.

Представник Мајкрософт Србија Срђан Божовић навео је да је ове године на такмичењу учествовало 33 тима с више од 140 ђака и додао да је задовољан што је победила идеја која, како је оценио, спаја мобилну апликацију и друштвено користан моменат.

Један од чланова победничког тима Никола Војновић рекао је да су осмислили апликацију која помаже глувонемима, јер они, како је рекао, имају баријеру у свакодневним стварима са којима се други не сусрећу.

Он је објаснио да апликација ради тако што пролазнику глувонема особа пружи телефон, замоли га да нешто каже, а онда апликација испише текст који глувонема особа може да прочита.

Такмичење је по други пут организовано за средњошколце из Србије, а ђаци су имали прилику да присуствују радионицама на којима су учили да савладају основне

„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе