Огласна табла (обавештења, испити...)


Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Распоред ванредних испита у септембарско-октобарском року школске 2023/24. године.

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови
ДЕБАТНИ КЛУБ – „ИЗОКРЕНУТИ СВЕТ“
У нову школску годину дебатни клуб „Изокренути свет“, улази са великим ентузијазмом, спреман за нове изазове и умне напоре, али и ношен надом да ће заинтересованост и одзив ученика бити неизмењени и инспиративни за истраживање и претресање неиспитаног тла знања, уверења, ставова и мњења. Уколико не спласне прошлогодишња мотивација наставићемо са терминима у обе смене једном недељно, а по потреби сусрети се могу интезивирати. Наравно, тенденција је да се групе обједине што чешће, по могућству увек, па ћемо покушати да по том питању, ако буде изводљиво и с обзиром на наставне обавезе ученика остварљиво, нађемо најприхватљивије решење. Теме за дебатовање биће махом изборне, широког опсега, од школства, друштвено-политичких питања,здравства, филозофије, морала, религије, уметности, свакодневног живота... Као и прошле године, јер то се показало веома продуктивно, учесници ће моћи сами да предлажу теме које сматрају атрактивним и подстицајним, али наравно увек је могуће да нас текуће дневна збивања додатно инспиришу.Теме које ће бити на репертоару су: Септембар: - школа јесте и васпитна институција, забрана ноћних излазака школарцима, униформе у школама, укидање екскурзије

Октобар: - увођење обавезног теста на дроге у школама, забрана ношења верских обележја, забрана увида родитеља у здравствени картон шеснаестогодишњака, подизање старосне границе за пунолетство.

Новембар: - убица нарко дилера- херој или злочинац, родна равноправност, монархија или република, забрана абортуса.

Децембар: - затварање европских граница за избеглице, еутаназија, кривична одговорност при убиству у самоодбрани, јавна забрана продаје алкохола.

Јануар:- укидање верске наставе у школама, криза ЕУ, околину треба упозорити на педофила у комшилуку, да ли су бајке штетне.

Фебруар: - професионална војска или редовни војни рок, усвајање деце у истополним заједницама, мешање цркве у политику, правно третирање малолетничке деликвенције.

Март: - реализација наставе у једној смени, тестирање лекова и козметике на животињама, клонирање људи, школовање деце код куће.Април: - легитимност мучења при испитивању терориста, слободно новинарство у Србији, бесплатно високо школство, уговорени бракови.

Мај: за и против невладиних организација, обарање матураната на поправни испит, легализација марихуане, национализам или космополитизам.

Јун: - легализација проституције, смртна казна, забрана ГМО производа, изборни предмети у средњим школама.

На секцији ове врсте ученици имају прилику да стекну разна нова искуства, и говорничке вештине. Дебата помаже у стицању самопоуздања, толеранције, креативног приступа учењу, развоју критичког мишљења, повећава информисаност учесника и припрема их за различите ситуације са којима се могу сусрести у животу, различите факултете и занимања, као и развијање елоквентности, говоричких способности. Дебатери могу учествовати на разним такмичењима, односно турнирима, на којима стичу личне референце, као и референце за школу, које се даље могу користити у сврху њеног промовисања.

Марљивим радом и залагањем дебатни клуб „Изокренути свет“ настојаће да оправда свој смисао и кроз предивна дружења и међусобну сарадњу ученика подстиче самореализацију младих људи, њихову самосталност у изналажењу аргумената, негује њихову особеност, поспешује слободу мишљења, толеранцију и културу дијалога, развија критичко мишљење које све сервиране чињенице подозриво процењује и пропитује а свакодневни, у догматизму окоштали свет преврће и изокреће.

Наша врата широм су отворена свима чији је дух будан и широм отворен!

Добродошли!

„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе