Огласна табла (обавештења, испити...)


Пријава испита за ученике август 2020

Понуђени изборни програми за први разред

Понуђени изборни програми за други разред

Понуђени изборни програми за трећи разред

Распоред разредних испита у јунском испитном року.

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови
ДЕБАТНИ КЛУБ – „ИЗОКРЕНУТИ СВЕТ“
У нову школску годину дебатни клуб „Изокренути свет“, улази са великим ентузијазмом, спреман за нове изазове и умне напоре, али и ношен надом да ће заинтересованост и одзив ученика бити неизмењени и инспиративни за истраживање и претресање неиспитаног тла знања, уверења, ставова и мњења. Уколико не спласне прошлогодишња мотивација наставићемо са терминима у обе смене једном недељно, а по потреби сусрети се могу интезивирати. Наравно, тенденција је да се групе обједине што чешће, по могућству увек, па ћемо покушати да по том питању, ако буде изводљиво и с обзиром на наставне обавезе ученика остварљиво, нађемо најприхватљивије решење. Теме за дебатовање биће махом изборне, широког опсега, од школства, друштвено-политичких питања,здравства, филозофије, морала, религије, уметности, свакодневног живота... Као и прошле године, јер то се показало веома продуктивно, учесници ће моћи сами да предлажу теме које сматрају атрактивним и подстицајним, али наравно увек је могуће да нас текуће дневна збивања додатно инспиришу.Теме које ће бити на репертоару су: Септембар: - школа јесте и васпитна институција, забрана ноћних излазака школарцима, униформе у школама, укидање екскурзије

Октобар: - увођење обавезног теста на дроге у школама, забрана ношења верских обележја, забрана увида родитеља у здравствени картон шеснаестогодишњака, подизање старосне границе за пунолетство.

Новембар: - убица нарко дилера- херој или злочинац, родна равноправност, монархија или република, забрана абортуса.

Децембар: - затварање европских граница за избеглице, еутаназија, кривична одговорност при убиству у самоодбрани, јавна забрана продаје алкохола.

Јануар:- укидање верске наставе у школама, криза ЕУ, околину треба упозорити на педофила у комшилуку, да ли су бајке штетне.

Фебруар: - професионална војска или редовни војни рок, усвајање деце у истополним заједницама, мешање цркве у политику, правно третирање малолетничке деликвенције.

Март: - реализација наставе у једној смени, тестирање лекова и козметике на животињама, клонирање људи, школовање деце код куће.Април: - легитимност мучења при испитивању терориста, слободно новинарство у Србији, бесплатно високо школство, уговорени бракови.

Мај: за и против невладиних организација, обарање матураната на поправни испит, легализација марихуане, национализам или космополитизам.

Јун: - легализација проституције, смртна казна, забрана ГМО производа, изборни предмети у средњим школама.

На секцији ове врсте ученици имају прилику да стекну разна нова искуства, и говорничке вештине. Дебата помаже у стицању самопоуздања, толеранције, креативног приступа учењу, развоју критичког мишљења, повећава информисаност учесника и припрема их за различите ситуације са којима се могу сусрести у животу, различите факултете и занимања, као и развијање елоквентности, говоричких способности. Дебатери могу учествовати на разним такмичењима, односно турнирима, на којима стичу личне референце, као и референце за школу, које се даље могу користити у сврху њеног промовисања.

Марљивим радом и залагањем дебатни клуб „Изокренути свет“ настојаће да оправда свој смисао и кроз предивна дружења и међусобну сарадњу ученика подстиче самореализацију младих људи, њихову самосталност у изналажењу аргумената, негује њихову особеност, поспешује слободу мишљења, толеранцију и културу дијалога, развија критичко мишљење које све сервиране чињенице подозриво процењује и пропитује а свакодневни, у догматизму окоштали свет преврће и изокреће.

Наша врата широм су отворена свима чији је дух будан и широм отворен!

Добродошли!
„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе