Огласна табла (обавештења, испити...)


Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Распоред ванредних испита у септембарско-октобарском року школске 2023/24. године.

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови
Kвиз "Цивилизација"


Током скоро једне деценије у нашој школи одржава се Квиз "Цивилизација" који организују професори историје. Професорке које учествују у раду квиза су Перуника Петровић и Јасмина Вукадиновић. Квиз је прихваћен од ђака који су такмичарског духа и желе да продубе знање из историје, биологије, физике, географије, књижевности, хемије, уметности итд.

Такмичења се одржавају између одељења на нивоу једног разреда, у свезнању и општој култури. Ученицима се веома допада цео систем а поготово се радују када победе. Свако одељење има право да пријави по једну трочлану екипу. Тестове смо саставили обухватајући основна знања из свих наука и уметности при чему половина питања покрива познавање историје. Током времена смо неке игре укинули, а увели нове у складу са примедбама и жељама ученика.


Сада квиз изгледа овако - по играма:

1.—„Питалице“—одговара сваки члан појединачно, у року од 10 секунди. Свако добија по једно питање у 2 круга, (значи 6) за сваки тачан одговор добија се по 1 бод, а са постигнутих 4 бода (од максималних 6) екипа добија право на „цивилка“. Поседовање ове фигуре омогућава да се у једној од следећих игара она уложи и дуплирају бодови у тој игри.
2.—„Вокабулар“—одговара се екипно, на табли је исписан број цртица колико има слова реч која се тражи -- то је страна реч која је у честој употреби у пракси. У року од 90 секунди екипа погађа слова која се уписују на табли док не погоди реч. Пре почетка екипа добије једну асоцијацију на тражени појам. За тачан одговор добије се 4 бода, а ако ова екипа не зна друга има право да погађа. (само реч, а не слова).
3.—„Музички поздрав“—све екипе слушају неко познато дело из класичне музике 60 секунди а затим на папиру треба да запишу аутора и дело. За пун одговор добије се 4, а за половичан 2 бода.
4.—„Загонетна личност“—свака екипа у року 90 секунди поставља питања ученици из редакције која је замислила загонетну личност. Питања захтевају само одговоре „да“ и „не“. Ако погоде личност добију 4 бода. Друга екипа може да покуша ако ова не зна. 5.—„Најпознатији у историји“—екипа слуша опис живота значајне личности, а после консултација од 20 секунди мора да каже свој одговор -- за тачан добиће 3 бода. Друга екипа може да проба да одговори ако прва не зна.
6.—„Свезнање“—одговара се екипно у року од 10 секунди, по 3 питања за сваку екипу у 3 круга—тј. Укупно 9 питања. Ако екипа да тачан одговор добиће 2 бода а ако не зна или да нетачан одговор друга екипа може да одговори.

Победничка екипа иде даље у финални сусрет од 3 екипе. Финални победници традиционално добијају на поклон укусну торту и могу да се праве важни да су „најпаметнији“.
Цео овај забавни и поучни програм воде ученици, чланови редакције квиза, обично 5-6 ученица. Они осмишљавају и декоришу плакат квиза, читају питања, смишљају загонетне личности, пуштају музику и уопште све организују, наравно под надзором професорки. Посебна пажња се посвећује формирању редакције првог разреда јер је за њих целокупна активност новина. Поред екипа ту су присутни и њихови другари који навијају за њих, а и колеге које могу да провере своје знање слушајући питања.

План активности:
У децембру ћемо упознати ученике са активностима око квиза. На огласној табли ћемо истаћи конкурс за најуспешнији плакат који ће садржати све неопходне информације и привући ученике занимљивошћу ликовног решења.
У јануару ћемо заказати аудицију за чланове редакције у складу са талентима и способностима – за водитеље, дизајнере учионице, записничаре бодова и резултата.
Током фебруара ће чланови редакције вршити припреме за рад – давати предлоге за игре и питања, сликати плакате за учионицу. Пошто матуранти раније завршавају школовање и имају појачане обавезе око учења за пријемне испите на факултетима, за њих ћемо квиз одржати крајем фебруара или почетком марта.
У априлу и мају се одвијају такмичења за ученике трећег, другог и првог разреда—тим редоследом. Прваци се такмиче последњи да би се упознали са током квиза присуством на сусретим старијих ђака.
На крају такмичења на нивоу једног разреда одржава се финални сусрет и победницима се поклања торта да засладе своју заслужену победу. Губитници ће имати прилику следеће године да поново покушају да освоје прво место и праве се важни да су најпаметнији у школи.„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе