Огласна табла (обавештења, испити...)


Пријава испита за ученике август 2020

Понуђени изборни програми за први разред

Понуђени изборни програми за други разред

Понуђени изборни програми за трећи разред

Распоред разредних испита у јунском испитном року.

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови
Kвиз "Цивилизација"


Током скоро једне деценије у нашој школи одржава се Квиз "Цивилизација" који организују професори историје. Професорке које учествују у раду квиза су Перуника Петровић и Јасмина Вукадиновић. Квиз је прихваћен од ђака који су такмичарског духа и желе да продубе знање из историје, биологије, физике, географије, књижевности, хемије, уметности итд.

Такмичења се одржавају између одељења на нивоу једног разреда, у свезнању и општој култури. Ученицима се веома допада цео систем а поготово се радују када победе. Свако одељење има право да пријави по једну трочлану екипу. Тестове смо саставили обухватајући основна знања из свих наука и уметности при чему половина питања покрива познавање историје. Током времена смо неке игре укинули, а увели нове у складу са примедбама и жељама ученика.


Сада квиз изгледа овако - по играма:

1.—„Питалице“—одговара сваки члан појединачно, у року од 10 секунди. Свако добија по једно питање у 2 круга, (значи 6) за сваки тачан одговор добија се по 1 бод, а са постигнутих 4 бода (од максималних 6) екипа добија право на „цивилка“. Поседовање ове фигуре омогућава да се у једној од следећих игара она уложи и дуплирају бодови у тој игри.
2.—„Вокабулар“—одговара се екипно, на табли је исписан број цртица колико има слова реч која се тражи -- то је страна реч која је у честој употреби у пракси. У року од 90 секунди екипа погађа слова која се уписују на табли док не погоди реч. Пре почетка екипа добије једну асоцијацију на тражени појам. За тачан одговор добије се 4 бода, а ако ова екипа не зна друга има право да погађа. (само реч, а не слова).
3.—„Музички поздрав“—све екипе слушају неко познато дело из класичне музике 60 секунди а затим на папиру треба да запишу аутора и дело. За пун одговор добије се 4, а за половичан 2 бода.
4.—„Загонетна личност“—свака екипа у року 90 секунди поставља питања ученици из редакције која је замислила загонетну личност. Питања захтевају само одговоре „да“ и „не“. Ако погоде личност добију 4 бода. Друга екипа може да покуша ако ова не зна. 5.—„Најпознатији у историји“—екипа слуша опис живота значајне личности, а после консултација од 20 секунди мора да каже свој одговор -- за тачан добиће 3 бода. Друга екипа може да проба да одговори ако прва не зна.
6.—„Свезнање“—одговара се екипно у року од 10 секунди, по 3 питања за сваку екипу у 3 круга—тј. Укупно 9 питања. Ако екипа да тачан одговор добиће 2 бода а ако не зна или да нетачан одговор друга екипа може да одговори.

Победничка екипа иде даље у финални сусрет од 3 екипе. Финални победници традиционално добијају на поклон укусну торту и могу да се праве важни да су „најпаметнији“.
Цео овај забавни и поучни програм воде ученици, чланови редакције квиза, обично 5-6 ученица. Они осмишљавају и декоришу плакат квиза, читају питања, смишљају загонетне личности, пуштају музику и уопште све организују, наравно под надзором професорки. Посебна пажња се посвећује формирању редакције првог разреда јер је за њих целокупна активност новина. Поред екипа ту су присутни и њихови другари који навијају за њих, а и колеге које могу да провере своје знање слушајући питања.

План активности:
У децембру ћемо упознати ученике са активностима око квиза. На огласној табли ћемо истаћи конкурс за најуспешнији плакат који ће садржати све неопходне информације и привући ученике занимљивошћу ликовног решења.
У јануару ћемо заказати аудицију за чланове редакције у складу са талентима и способностима – за водитеље, дизајнере учионице, записничаре бодова и резултата.
Током фебруара ће чланови редакције вршити припреме за рад – давати предлоге за игре и питања, сликати плакате за учионицу. Пошто матуранти раније завршавају школовање и имају појачане обавезе око учења за пријемне испите на факултетима, за њих ћемо квиз одржати крајем фебруара или почетком марта.
У априлу и мају се одвијају такмичења за ученике трећег, другог и првог разреда—тим редоследом. Прваци се такмиче последњи да би се упознали са током квиза присуством на сусретим старијих ђака.
На крају такмичења на нивоу једног разреда одржава се финални сусрет и победницима се поклања торта да засладе своју заслужену победу. Губитници ће имати прилику следеће године да поново покушају да освоје прво место и праве се важни да су најпаметнији у школи.


„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе