Огласна табла (обавештења, испити...)


Кориговани распоред ванредних испита у септембарско-октовбарском испитном року школске 2023/24. године.

ОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школиОБАВЕШТЕЊЕ за ученике других гимназија и Туристичко-угоститељске школе који ће похађати италијански језик у нашој школи

Распоред ванредних испита у септембарско-октобарском року школске 2023/24. године.

Прикажи све...

БМК


Корисни линкови
Биолошка секцијаИ ове школске године ће се после одмора сакупити љубитељи природе и са новим ентузијазмом, инспирисани боравком у природи и дружењем са животињама, кренути да истражују и још више себи приближе и разумеју оно што воле.
Ученици свих узраста ће бити добродошли, а прваци ће имати прилике да у кабинету за биологију упознају нови приступ настави, који би требало да им представи биологију као науку и живи свет око њих на очигледнији начин.
Као и сваке године ученици ће се биолошким темама бавити у кабинету за биологију, микроскопирати, радити експерименте и дисекције, виртуелним игрицама увежбавати научено, а исто тако ће и посећивати предавања и изложбе у организацији Града, Општине и биолошких институција. Очекује се и долазак еминентних предавача из различитих биолошких области. Чланови секције ће пригодним илустрацијама и анимациијама обележавати и еколошки и за очување здравља важне дане.


Већ у септембру месецу осим упознавања рада у кабинету ученици ће имати прилике да посете изложбу у Природњачком музеју ,,Шумови мора" као и да посете манифестацију ,,Ноћ слепих мишева," чија је организација и планирана на почетку школске године. Као и годинама у назад, посетићемо ,,Ноћ истраживача,", манифестацију која популаризује науку и омогућује учење кроз игру, као и демистификацију науке на интерактиван начин и у разговорима са самим научницима.
У октобру би требало обележити Светски дан заштите животиња (4.10.), указати на значај добробити животиња, позабавити се односом човека и животиња у ЗО врту, пет шопу и на фарми, и организовати помоћ напуштеним животињама и израду склоништа за птице у крају, пре временских непогода.


У зимским месецима је планиран рад у кабинету, као и сарадња са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжињерство, који организује занимљива предавања најчешће у Библиотеци града Београда. Предавања су конципирана тако да обрађују актуелне теме из области биологије и упознају ученике са савременим методама истраживања кроз демонстративне вежбе. Први децембар традиционално ученици користе да укажу на значај превенције Хива.
Чланови биолошке секције ће се у јануару припремати и учествовати на Фестивалу науке у Школи.
У другом полугодишту ученици ће се у кабинету бавити темама које се обрађују на настави да би на очигледан начин сагледали биолошке појаве и процесе. Обележаваће се и еколошки важни дани као што су Светски дан заштите вода (22. 3.), Светски дан заштите животне средине (5.5.)...
Биолошка секција би требало и ове године да исфаворизује љубав према животињама, љубав према природи и стицање добрих навика и одговорности, као и активно и креативно провођење слободног времена у циљу очувања здравља и доброг односа са околином.


„Гимназија формира интелигенцију и карактер, можда више, снажније, и у неким правцима дубље,
него универзитет;
она је од великог утицаја на дух и моралну вредност будућих интелектуалних нараштаја.
Поред универзитета, од ње највише зависи каква ће се морална и духовна атмосфера развити у држави, какав ће тим добити њена цивилизација, и напослетку да ли ће се успоравати или ометати развијање великих личности, у којима се до највећег степена изражавају особине једног народа.“
- Јован Цвијић

Слика школе
Свети Сава
Панел за запослене Гимназија „Свети Сава” © 2017. Сва права задржана. Израда веб сајта Веб секција школе